MASSAGEPRAKTIJK

BAUKE DROST

MASSAGEPRAKTIJK BAUKE DROST

voor massage en blessurepreventie

Tapen & Bandageren

Tapen en bandageren is een van de hulpmiddelen om belasting en belastbaarheid op elkaar af te stemmen. Het is belangrijk om door training de belastbaarheid te vergroten, daarbij kan door het tapen en bandageren zwakke schakels verstevigd worden. Mits op de juiste wijze aangebracht, ondersteunt het juist een gewricht of spier tijdens een periode van verminderde belastbaarheid of trainingsopbouw om blessure te voorkomen. Bij het verkeert aanbrengen ontstaat of verergerd juist een blessure. Uit een functieonderzoek blijkt hoe een gewricht of spier ondersteund moet worden in zijn beweging of functie. De materiaal keuze wordt individueel bekeken en aangepast aan de persoon zelf, wat betreft de vorm, kracht en richting van de te maken bewegingspatronen.

De kracht van het tapen en bandageren zit vooral in het feit, dat de functies zoveel mogelijk gehandhaafd blijven, zonder dat overbelasting ontstaat.


Het doel van een tape of bandage kan zijn:


Preventief

Wanneer de belasting bij het sporten zo hoog zal zijn, dat er verhoogd risico is om geblesseerd te raken.


Therapeutisch

Er worden in een vroeg stadium symptomen van overbelasting herkend. Een "herinneringstape" zal je herinneren aan een bepaalde beweging.


Nazorg

Na een blessure is de belastbaarheid van het gewricht of de spier nog verminderd.


Het is de bedoeling dat de tape niet langer dan 1 à 2 dagen op de huid wordt gebruikt, omdat er dan irritaties of huidbeschadigingen kunnen ontstaan. Wanneer er irritaties of jeuk ontstaan moet de tape direct verwijderd worden.